تو قسمت اول این مقاله در مورد وضعیت جغرافیایی اقلیم کردستان توضیحی میدیم که بدونید قصد سفر به چه منطقه بکری رو دارید. کردستان عراق یه منطقه فوق العاده جذاب و خاصه. وسعتش خیلی زیاد نیست اما تنوع زمین شناسی و طبیعی اش باعث شده که یکی از جذاب ترین نقاط این منطقه باشه. بخشی از کوه های زاگرس که به کوه های کردستان معروفه، اینجا وجود داره.
این شهرها همچنین مرکز تجاری و اقتصادی منطقه هستن و فعالیت های زیادی در زمینه تجارت و صنعت در اینجا انجام می شه.از نظر آب و هوا، کردستان عراق دارای آب و هوای متوسطی هست که تابستان های خنک و زمستان های معتدل رو به همراه داره. این آب و هوا به کشاورزی و دامداری در منطقه کمک زیادی می کنه و باعث می شه که زندگی طبیعی و پویایی در اینجا وجود داشته باشه.
در این قسمت به تاریخ پر بار اقلیم کردستان می رسیم که کامل براتون توضیح میدیم تا بدونید چه فرهنگ و تاریخی داشتند. خب، داستان کردستان عراق یک حکایت پرماجراست که از زمان های دور آغاز شده و تا امروز ادامه داره. این ناحیه همیشه تحت تأثیرات فرهنگی، سیاسی و نظامی بسیاری از امپراطوری ها، امپراطوری های عربی و امپراطوری های ایرانی بوده.اولاً، باید بگم که قبل از اسلام، کرد ها دارای یک تمدن پر رنگ و فرهنگی فراوان بودن.
مرحله اول وقتی سفر به اقلیم کردستان از طریق ماشین، کاپیتاژ است. برای سفر به عراق، باید کاپوتاژ یا کاپیتاژ ماشینتون رو بگیرید. برای این کار، ابتدا به سازمان گمرک مراجعه کنید، که معمولاً در شهر درخودتون هست.هزینهٔ کاپوتاژ در اسفند ۱۴۰۱ حدود یک میلیون و دویست هزار تومان بود.
در مرحله دوم باید بابت گرفتن گواهینامه بین المللی، به دفاتر کانون اتومبیل رانی و جهانگردی مراجعه کنید، که معمولاً به چند آژانس مسافرتی سپرده شده. هزینهٔ گواهینامه یک ساله حدود ۳۰۰ هزار تومان و گواهینامه با سه سال اعتبار حدود یک میلیون تومان هست.
موقع دریافت کاپوتاژ، یک پلاک بین المللی هم به شما داده می شه که در مرز و قبل از خروج باید روی پلاک اصلی خودروتون بزنید. البته بهتره که فقط داخل مدارک همراه داشته باشید و پلاک جدید رو نصب نکنید، چون معمولاً پلیس عراق به دیدن پلاک ایرانی عادت داره.
این نکته هم در نظر داشته باشید اگر بدون خودرو شخصی به این سفر می روید با داشتن گواهینامه ی بین المللی می تونید با یک مبلغ قابل قبول ماشین خوبی رو کرایه کنید. هنگام خروج از ایران، برگهٔ کاپیتاژ توسط گمرک مهر میشه و تو لحظه خروج به شما تحویل داده میشه.
این برگه دارای اعتبار سه ماهه برای تردد در تمامی مرزهای زمینیه ، و امکان تبدیل اون به گواهینامهٔ یک ساله نیز وجود داره. همچنین، هنگام بازگشت، برگهٔ کاپیتاژ مهر برگشت میخوره تا اعتبار آن معتبر بشه.
یه نکته مهم وقتی دارید از ایران خارج می شید، این نکته ررو حتماً به یاد داشته باشید که حتماً توی شهر مرززی ایران بنزین بزنید و باکتون رو کاملاً پر کنید. چون هیچ پمپ بنزین دیگه ای تا مرز وجود نداره.
وقتی می خوای از مرز عبور کنی، بر اساس ظرفیت باک ماشینت، مبلغ یک باک بنزین رو به قیمت عراق (حدود هفت صد هزار تومان) ازت می گیرن.
تو عراق، سه نوع بنزین داریم، اولیش نرماله، حدود ۹۰۰ دینار. بعدش مُحَسِن داریم، با قیمت حدود ۱۱۰۰ دینار. و اخرش سوپره، قیمتش از ۱۳۰۰ تا ۱۶۰۰ دیناره. و خیلی خوب نیست، می گن که کیفیت همشون افتضاحه، به اندازه ای که بنزین قاچاق از ایران به قیمت بنزین سوپر فروخته می شه!
بعد از سفرت، یه نکته ای رو یادت نره: حتماً پمپ بنزین و تجهیزات مربوطه رو وقتی برگشتی سرویس و نظافت کن.این هم از قضیه بنزین که کامل توضیح دادیم.
برای ثبت پرداخت عوارض خروج در سیستم پلیس مرزبانی، باید حدود بیست دقیقه زمان بذارید. بنابراین، بهتره که عوارض رو از قبل به صورت آنلاین پرداخت کنید تا معطل نشید. فرآیند معمول به این شکله که در سمت ایران، به جز راننده که باید مالک خودرو باشه، سایر مسافرین باید از خودرو پیاده بشن و از گیت مسافری عبور کنند و وارد کشور عراق بشن.
وسایل همه می تونه داخل ماشین باقی بمونه. مالک خودرو با ماشین از گیت خودرویی عبور می کنه و مهر خروج از ایران رو همونجا توی پاسپورتش می زنند. قوانین ورود و خروج به اقلیم کردستان مستقل از کشور عراق هستن و پروسه های مرزی توسط مرزبانی اقلیم انجام می شه. مهر ورودی هم مشخصاً این نکته رو تایید می کنه که شما به خاک اصلی عراق وارد نشدید.
بعد از عبور از مرز ایران و ورود به خاک عراق باید تاییدیه ورود ماشین، پرداخت مبلغ ورودیه و مهر ورود، که همشون محل های مختلفی دارن رو انجام بدید. هیچکدوم از ماموران و مسئولان مرزی انگلیسی بلد نیستن، اما خوب، شما با فارسی می تونید باهاشون راحت ارتباط برقرار کنید.
بعد از این مراحل تو کل راه چند تا ایست بازرسی هست که فقط مدارک شما را نگاه می کنن و شاید فقط یکی از اونها ازتون بخواد که ماشین رو باز کنید تا بررسی کنن. و در نزدیک سلیمانیه هم ازتون می خوان که از ماشین پیاده بشید تا مدارک و وسایل شما را چک کنن و تاییدیه ورود که تو مرز براتون صادر شده بود رو هم چک می کنن. شما در مسیر می تونید از منظره زیبای اونجا لذت ببرید.
اولین شهرهایی که بعد مرز به اونجا می رسید پنجوین و سید صادق هستند.بعد از این تصمیم با شماست که قصد سفر به کدوم شهر رو دارید و می تونید خیلی راحت با ماشین به اونجا برید. البته این نکته رو هم بگم که وقتی به یکی از شهر های اونجا رسیدید حالا یا سلیمانیه یا حلبجه یا هر شهر دیگه ای می تونید به بازار برید و سیم کارت تهیه کنید که پیشنهاد ما سیم کارت های آسیاسله.
گلگشت هتل سعی کرد تمامی مراحل رو با همه نکاتش رو براتون توضیح بده که وقتی با خودروی شخصی به اونجا سفر کردید براتون مشکلی پیش نیاد.
خب مسافران عزیز باید بدونید که زبان رسمی و اصلی اقلیم کردستان، زبان کردیه. اونجا همه چیز از طریق زبان کردی پیش می ره. این زبان در آموزش، رسانه ها، ادارات، و همه جای دیگه کاربرد داره، مثل داستان هایی که تو رسانه ها می بینی یا اسناد رسمی که تو ادارات استفاده می شه.
البته، جالبه بدونید که علاوه بر زبان کردی، تو این منطقه از زبان های دیگه هم استفاده می شه، مثل عربی، ترکی، و فارسی. اما به طور کلی، زبان کردی اونقدر قدرت داره که در اکثریت موارد، مردم اینجا از اون استفاده می کنن.
این موارد رو به صورت مختصر توضیح دادیم تا ذهنیتی در مورد جایی که به انجا سفر می کنید داشته باشید.
شما به این مطلب چه امتیازی میدهید؟