سلیمانیه یکی از خوش خوراک ترین شهرهای کردستان عراق است؛ جایی که غذا فقط یک وعده نیست، بلکه بخشی از هویت و فرهنگ مردم به حساب می آید. این شهر با ترکیبی از خوراک های کردی، عربی و حتی ایرانی، مجموعه ای فوق العاده از طعم ها را ارائه می دهد. سلیمانیه شهری است که وقتی وارد رستوران های سنتی اش می شوید، بوی ادویه های محلی و گوشت کبابی از همان لحظه اول به مشام می رسد . در این مقاله شما را با بیشتر با فرهنگ غذایی مردم این شهر، ادویه های محبوب شان، غذاهای مشهورشان و خوراک هایی که برای ایرانی ها دلچسب تر است آشنا می کنیم .
فرهنگ غذایی سلیمانیه تنها مجموعه ای از دستور پخت ها نیست تاریخی است که از زبان غذا روایت می شود. مردم این منطقه عاشق غذاهای گرم، معطر و مقوی هستند و باور دارند که غذا باید علاوه بر سیرکننده بودن طبع گرمی داشته باشد . مهمان نوازی کردها در سفره شان کاملاً دیده می شود؛ معمولاً غذاها در حجم زیاد و با نان تازه سرو می شوند. از طرفی به دلیل شرایط اقلیمی کوهستانی، غذاهای سلیمانیه بیشتر بر پایه گوشت، غلات و لبنیات شکل گرفته اند. با این حال، سبک پخت آن ها ساده و ریشه دار است یعنی بیشتر از طعم طبیعی مواد غذایی لذت می برند و کمتر سراغ خوراک های صنعتی می روند. همین موضوع باعث شده طبخ غذاهایشان هم سالم تر باشد، هم خوش عطرتر.

عراقی ها به طور کلی و مردم سلیمانیه به طور خاص، علاقه ویژه ای به غذاهای گوشتی دارند. گوشت گوسفند به عنوان غذای اصلی سفره هایشان است و تقریباً در اکثر غذاها حضور پررنگی دارد. در کنار آن، مرغ هم کاربرد زیادی دارد اما معمولاً نقش دوم را بازی می کند. برنج، بلغور، نخود، عدس و نان های محلی پایه اصلی وعده های روزانه هستند. مردمان این شهر عاشق غذاهایی اند که خوش عطر، سنگین و کاملاً سیرکننده باشد؛ به همین دلیل غذاهای کبابی، خورشتی و برنجی حسابی طرفدار دارد. همچنین آن ها عادت دارند کنار غذا حتماً سالاد، دوغ محلی یا ماست سرو کنند تا چربی و سنگینی غذاها متعادل شود.

ادویه ها روح آشپزی سلیمانیه اند؛ ترکیبی از طعم های دودی، گرم و معطر که غذاها را متفاوت می کند. معروف ترین ادویه های این منطقه عبارت اند از:
بهارات عراقی
مخلوطی از هل، دارچین، میخک، زردچوبه، فلفل سیاه و جوز هندی که تقریباً در تمام غذاهای گوشتی استفاده می شود.
سماق سوری
سماق قرمز و خوش عطر که ترشی دلچسبی به کباب ها می دهد.
ادویه کباب کردی
ترکیبی از فلفل قرمز خشک، نمک دریا، زیره و مقدار کمی سیر خشک؛ ایده آل برای گوشت های کبابی.
زیره و دارچین
دو ادویه ای که در غذاهای برنجی و خورشت های عمیق طعم اصلی را شکل می دهند.
تمام این ادویه ها باعث می شود غذاهای سلیمانیه طعمی گرم، خوشبو و به یادماندنی داشته باشند.

در ادامه با معروف ترین غذاهای سلیمانیه آشنا می شوید؛ خوراک هایی که هم میان مردم این شهر محبوب اند و هم گردشگران عاشقشان می شوند:
قوزی
گوشت بره کامل که چندین ساعت آرام پخته و با برنج و آجیل سرو می شود.
بریانی عراقی
غذایی شبیه پلو مخلوط ایرانی اما با ادویه های بیشتر و عطر قوی تر.
کباب کردی (کباب سلیمانیه)
گوشت چرخ کرده مخلوط با ادویه های دودی و سماق، که روی زغال پخته می شود.
پچ
کله پاچه عراقی با سبک پخت متفاوت که در سلیمانیه بسیار رایج است.
مرق شلغم
خورشتی از گوشت، شلغم، رب و ادویه، که طعم شیرین و گرم دارد.
کلانه
نوعی نان محلی سرخسبز داخل که از سبزی کوهی و پنیر تهیه می شود.
اشی گشت
غذای سنتی کردی از گوشت و دوغ محلی با بافت کشدار.
دلمه کردی (یپراخ)
همان دلمه برگ مو اما با سبک کردی؛ پرادویه تر و پرگوشت تر.
شوربا عراقی
سوپ سنتی با گوشت ریش ریش و سبزیجات که اغلب در ماه رمضان سرو می شود.
ماشنگا
یک نوع خوراک محلی با عدس، ماش و گوشت که انرژی زیادی دارد.

ایرانی ها عاشق غذاهای خوش عطر و متعادل اند؛ نه خیلی تند و نه خیلی چرب. خوشبختانه بسیاری از غذاهای سلیمانیه دقیقاً مطابق همین سلیقه اند. بریانی عراقی با وجود ادویه زیاد، طعمی بسیار آشنا دارد و شبیه پلو مخلوط به دل ایرانی ها می نشیند. کباب کردی نیز با سماق و عطر دودی اش برای ایرانی ها یادآور کباب کوبیده اما با طعم خاص تر و طبع غذایی گرم تر است.
دلمه کردی هم انتخابی فوق العاده برای کسانی است که عاشق دلمه های ایرانی اند اما می خواهند نسخه جدیدتری امتحان کنند. اگر هم دنبال غذای سبک تر باشید، کلانه –نان محلی سلیمانیه– بهترین گزینه است؛ طعمش بسیار شبیه نان های سبزی دار محلی ایران است. حتی مرق شلغم می تواند برای ایرانی هایی که عاشق خورشتی های سبک زمستانی اند جذاب باشد.
در مجموع، سبک طعم غذاهای سلیمانیه آن قدر به ذائقه ایرانی نزدیک است که در همان اولین لقمه احساس غریبی نخواهید کرد.
غذاهای سلیمانیه عراق ترکیبی از اصالت کردی، عطر ادویه های خاورمیانه و سادگی آشپزی سنتی هستند. این شهر با غذاهای گرم و جان دارش، تجربه ای متفاوت از طعم را برای گردشگران رقم می زند. از کباب های دودی و غذاهای بره، تا خوراک های آرام پز و نان های محلی، هر چیزی که امتحان کنید بخشی از فرهنگ و مهمان نوازی مردم این منطقه را در خود دارد. اگر قصد سفر به سلیمانیه را دارید یا فقط می خواهید با خوراک های جدید آشنا شوید، این شهر یکی از بهترین مقصدهای غذایی خاورمیانه است که طبع غذایی نزدیکی به غذاهای ایرانی دارد .
شما به این مطلب چه امتیازی میدهید؟