موزه سلیمانیه
اشیاء قدیمی در موزه سلیمانیه ۴ مهر ۱۴۰۳

موزه سلیمانیه عراق: یه گنجینه ی تاریخی و فرهنگی

اگه به تاریخ و فرهنگ علاقه داری و یه سفری به عراق داشتی، گلگشت به شما پیشنهاد میکنه که حتماً سری به موزه سلیمانیه بزنی. این موزه یکی از معروف ترین و بزرگ ترین موزه های عراقه و توی شهر سلیمانیه واقع شده که یکی از شهرهای بزرگ و مهم منطقه کردستان عراقه.

 

در مورد موزه سلیمانیه بیشتر بدانید:

موزه سلیمانیه تو سال 1961 تاسیس شد. این موزه اولش کوچیک بود و چند تا آثار باستانی از دوران های مختلف داشت. ولی به مرور زمان گسترش پیدا کرد و الان یه مجموعه ی خیلی بزرگ و غنی از آثار باستانی عراق رو شامل میشه. سلیمانیه یه جای مهم توی تاریخ عراقه و خیلی از تمدن های قدیمی این منطقه توی این موزه به نمایش گذاشته شدن.

 

موزه

 

چه آثار باستانی در این موزه قرار داره؟

در موزه سلیمانیه عراق، مجموعه ای از آثار باستانی وجود دارد که تاریخ چندین هزار ساله این منطقه را به نمایش می گذارد. این موزه در واقع پنجره ای به گذشته بسیار دور مردمانی است که در منطقه بین النهرین، یعنی همان عراق امروزی، زندگی می کردند. آثار متنوعی از تمدن های بزرگ و مهم تاریخی مانند سومری ها، آشوری ها، هخامنشیان و ساسانیان در این موزه به نمایش گذاشته شده است.

تمدن سومری به عنوان یکی از اولین تمدن های جهان شناخته می شود. سومری ها حدود 4000 سال پیش از میلاد در جنوب عراق امروزی زندگی می کردند و اولین کسانی بودند که از سیستم نوشتن استفاده کردند. نوشته های خط میخی به عنوان یکی از دستاورد های بزرگ آن ها باقی مانده است. در موزه سلیمانیه، لوح های گلی مربوط به این دوره را می توان دید که در آن ها قوانین، قرارداد های تجاری، دعاها و داستان های اساطیری ثبت شده است. این لوح ها مانند کتاب های اولیه عمل می کردند و نشان می دهند که مردم آن دوران چگونه فکر می کردند و با هم ارتباط برقرار می کردند.
 


 اگر قصد سفر به سلیمانیه عراق را دارید می توانید از طریق صفحه رزرو هتل در سلیمانیه نسبت به بررسی قیمت و رزرو اتاق در شهر سلیمانیه اقدام نمایید.

تمدن آشوری نیز در شمال عراق امروزی قرار داشت و یکی از بزرگ ترین تمدن های خاورمیانه به شمار می رفت. آشوری ها به خاطر هنر سنگ تراشی و معماری عظیم شان معروف بودند. در موزه سلیمانیه، نقش برجسته هایی از صحنه های جنگ، شکار و جشن های پیروزی آشوری ها به نمایش گذاشته شده است. این آثار به خوبی تصویر قدرت و عظمت پادشاهان آشوری و زندگی مردم آن دوره را نشان می دهند.

هخامنشیان امپراتوری بزرگ ایرانی که از حدود 550 قبل از میلاد تا 330 قبل از میلاد حکومت می کردند، نیز آثار مهمی در موزه سلیمانیه دارند. آثار هخامنشی شامل سکه ها، سفال ها و مجسمه های مختلفی است که از آن دوره به جا مانده اند. هخامنشیان به خاطر هنر و فرهنگ غنی شان شهرت داشتند و این موضوع در ظرافت و دقت آثار باستانی آن ها قابل مشاهده است.

 

 

موزه سلیمانیه


ساسانیان که پیش از اسلام و از حدود 224 تا 651 میلادی در ایران و عراق حکومت می کردند، نیز آثار متعددی از خود به جای گذاشته اند. این دوره یکی از دوره های پر از هنر و تمدن در منطقه بود و در موزه سلیمانیه می توان آثاری مربوط به ساسانیان مانند ظروف فلزی، زیورآلات و مجسمه های شاهان و اشراف زادگان را مشاهده کرد.
یکی از جذاب ترین بخش های موزه، مجموعه ای از لوح های گلی است که با خط میخی نوشته شده اند. این خط یکی از قدیمی ترین سیستم های نوشتاری جهان است که توسط سومری ها ابداع شد.

لوح های گلی معمولاً در کارهای اداری، تجاری و حتی ثبت دعاها و داستان های اسطوره ای استفاده می شدند. برای مثال، برخی از این لوح ها قرارداد های تجاری را ثبت کرده اند که نشان می دهد مردم آن دوران چگونه کالاهای خود را با هم مبادله می کردند. برخی دیگر از لوح ها به داستان های حماسی و اساطیری مانند داستان گیلگمش پرداخته اند. همچنین لوح هایی با محتوای دعا و اسناد مذهبی وجود دارد که نشان می دهد مردم آن زمان چگونه به خدایان اعتقاد داشتند و برای نیازهای خود دعا می کردند.
این لوح ها اطلاعات بسیار ارزشمندی از زندگی روزمره مردم آن دوران به ما می دهند. از موارد ساده ای مانند قرارداد خرید و فروش زمین گرفته تا دعاها برای خدایان، همه این آثار نشان می دهند که مردم آن زمان چگونه فکر می کردند، زندگی می کردند و با چالش های خود روبه رو می شدند.

 

تمدن های باستانی:

یکی از نکات جالب این موزه، نمایش تمدن های مختلفه. مثلاً می تونی چیزهایی از تمدن سومری ها رو ببینی که یکی از قدیمی ترین تمدن های دنیاست. سومری ها حدود 4000 سال قبل از میلاد توی عراق زندگی می کردن و شهرهایی مثل اور، لاگاش و اریدو داشتن. توی موزه، چیزایی مثل مجسمه ها، سفال ها و ابزارهای اون دوره رو می تونی ببینی.

یه تمدن دیگه که آثارش توی موزه هست، تمدن آشوریه. آشوری ها هم یه تمدن بزرگ بودن که توی شمال عراق و بخش هایی از ترکیه و سوریه امروزی زندگی می کردن. آثار مربوط به آشوری ها مثل نقش برجسته ها و لوح های سنگی که صحنه های جنگ و پیروزی های پادشاهان آشوری رو نشون میدن، خیلی جذاب و دیدنیه.
با بخش های مختلف موزه آشنا شوید:

موزه سلیمانیه یکی از غنی ترین موزه های تاریخی عراق است که بخش های مختلفی دارد و هر بخش به یک دوره یا تمدن خاص اختصاص داده شده است. این تقسیم بندی باعث می شود بازدیدکنندگان بتوانند به صورت منظم و ساختار یافته، با تاریخ و فرهنگ تمدن های مختلفی که در منطقه بین النهرین زندگی می کردند، آشنا شوند. در هر یک از این بخش ها، آثار باستانی مختلفی به نمایش گذاشته شده که اطلاعاتی ارزشمند از هنر، زندگی روزمره و اعتقادات مردم آن دوره ها به دست می دهد.

 

موزه سلیمانیه



بخش هخامنشیان:

یکی از بخش های مهم موزه، بخش مربوط به دوره هخامنشیان است. هخامنشیان، امپراتوری بزرگی بودند که از حدود 550 قبل از میلاد تا 330 قبل از میلاد در ایران و بخش هایی از خاورمیانه حکومت می کردند. در این بخش از موزه، می توان مجسمه های سنگی و گلی مختلفی از پادشاهان، الهه ها و شخصیت های مهم این دوره را مشاهده کرد. این مجسمه ها معمولاً با جزئیات فراوانی ساخته شده اند و نشان دهنده مهارت بالای هنرمندان و صنعت گران هخامنشی در خلق آثار هنری هستند. علاوه بر مجسمه ها، آثار دیگری مانند کتیبه ها و سکه هایی از این دوره نیز به نمایش گذاشته شده که هر یک بخشی از تاریخ بزرگ این امپراتوری را روایت می کنند. سکه ها معمولاً تصویر پادشاهان هخامنشی یا نمادهای مذهبی و سلطنتی را نشان می دهند و از نظر هنری و تاریخی بسیار ارزشمندند.
 


 در صورتی که قصد سفر به نجف را دارید پیشنهاد میکنیم مقاله زیر را مطالعه نمایید:
      همه چیز در مورد برج نمرود

بخش ساسانیان:

بخش دیگری از موزه به دوره ساسانیان اختصاص دارد. ساسانیان از حدود 224 میلادی تا 651 میلادی بر بخش هایی از ایران و عراق امروزی حکومت می کردند. این دوره یکی از دوران های طلایی هنر و تمدن در منطقه بود و آثار بسیاری از آن به جا مانده است. در این بخش از موزه، سفال های باستانی به نمایش گذاشته شده که اغلب با نقوش هندسی و گیاهی تزئین شده اند. این سفال ها نه تنها برای استفاده روزمره ساخته می شدند، بلکه اغلب به عنوان آثار هنری هم شناخته می شوند.

یکی دیگر از جذابیت های این بخش، سکه های دوره ساسانی است. این سکه ها تصویر شاهان ساسانی را با تاج های خاص و نمادهای قدرت نمایش می دهند. هر سکه بخشی از تاریخ سیاسی و اقتصادی آن دوره را به تصویر می کشد و به بازدیدکنندگان این امکان را می دهد که با ساختار حکومتی و مذهبی آن زمان آشنا شوند.

همچنین در این بخش، اشیای زینتی مختلفی مانند گردنبند ها، انگشترها و دستبند ها از جنس طلا و نقره به نمایش گذاشته شده اند. این اشیا زینتی نه تنها نشان دهنده زیبایی و هنر دست صنعت گران آن زمان هستند، بلکه به ما تصویری از زندگی اشراف زادگان و نخبگان جامعه ساسانی را ارائه می دهند. بسیاری از این اشیا با سنگ های قیمتی تزئین شده اند و نقش های پیچیده ای بر روی آن ها حک شده است که نمایانگر سلیقه و فرهنگ مردم آن دوره است.

 

 

اشیاء تاریخی


سایر بخش ها:

در مرحله آخر در مورد سایر بخش های این موزه به شما توضیح می دهیم. علاوه بر بخش های هخامنشی و ساسانی، موزه سلیمانیه بخش های دیگری هم دارد که به تمدن های مختلفی مانند سومری ها، آشوری ها و بابلی ها اختصاص دارد. هر کدام از این بخش ها شامل آثار باستانی متنوعی مانند لوح های گلی، مجسمه ها، ظروف سفالی و ابزارهای روزمره آن دوره هاست. این آثار کمک می کنند تا بازدید کنندگان به درک بهتری از زندگی، هنر و فرهنگ مردم در طول تاریخ برسند.

به طور کلی، هر بخش از موزه سلیمانیه به عنوان یک دنیای کوچک تاریخی عمل می کند که به صورت مستقل به دوره خاصی از تاریخ اختصاص یافته و نمایانگر هنر، زندگی روزمره و اعتقادات مردم آن زمان است. بازدید از این بخش ها به بازدیدکنندگان این امکان را می دهد تا با چشم اندازی جامع و ملموس از تاریخ و تمدن های گوناگون این منطقه آشنا شوند.

 

لوح های گلی و خط میخی:

یکی از باحال ترین چیزهایی که توی موزه سلیمانیه می تونی ببینی، لوح های گلیه که با خط میخی نوشته شدن. این لوح ها مربوط به دوره های مختلف تاریخی از سومری ها گرفته تا بابلی ها و آشوری ها هستن. توی این لوح ها، چیزهایی مثل قراردادهای تجاری، اسناد ملکی، داستان های اسطوره ای و حتی دعاها نوشته شده. این لوح ها یه جورایی مثل کتابای قدیمی محسوب میشن که از زندگی مردم اون دوره خبر میدن.

 

لوح های گلی


ارزش تاریخی و فرهنگی این موزه:

موزه سلیمانیه یه جای خاص و خیلی مهم برای مردم عراق و مخصوصاً کردستانه. این موزه نه فقط یه جایی برای دیدن آثار باستانیه، بلکه یه نماد از تاریخ، فرهنگ و هویت مردم این منطقه هم هست. خیلی از آثاری که توی این موزه نگهداری میشه، نشان دهنده تاریخ مشترک ملت های مختلفیه که توی این منطقه زندگی می کردن.


 

شما به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

(5/1)

ارسال دیدگاه

لغو پاسخ